IMG_8693

Przygotowanie sushi nie jest takie trudne jak się wydaje. Stosując się do moich porad, spokojnie sobie poradzisz. Jedynie co może stanowić problem, to dostanie wszystkich niezbędnych składników w jednym sklepie. Ja musiałam odwiedzić trzy supermarkety, żeby dostać to czego potrzebowałam. Sushi jest świetnym pomysłem na romantyczną kolację, luby/luba z pewnością docenią Twoje starania, ponieważ sushi jest powszechnie uważane za trudne do zrobienia i elitarne.

Czego potrzebujemy?

– ryż (użyłam zwykłego i wyszło rewelacyjnie)
– nori
– sos do ryżu
– pasta wasabi
– sos sojowy
– wasabi
– mata bambusowa (nie jest wymogiem, ja dałam radę zrobić bez użycia maty)
– pałeczki
– zawartość: łosoś, ogórek, awokado, paluszki surimi, limonka, cytryna, serek śmietankowy)

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

1. Ryż

Podstawą sushi jest ryż. Zadbaj o jego dobre przygotowanie, w przeciwnym razie sushi będzie się rozklejać. Wiele osób twierdzi, że zwykły ryż nie nadaje się do sushi, ja przygotowałam sushi ze używając zwykłego ryżu i nic złego się nie działo. Smakował tak samo, a nawet lepiej, bo zrobiony samodzielnie. Ryż (1 kg) zalewamy wodą, mieszamy, i wylewamy- powtarzamy tą czynność dopóki woda nie będzie czysta. Ryż płuczemy ok. 5 razy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (na 1 kg ryżu przypada 1,5 l wody). Dodajemy odrobinę soli, nie mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Po tym czasie należy zdjąć pokrywkę i wystudzić ryż. Czas na sos. Ryż zalewamy sosem do sushi (ryż musi być konsystencji klejącej, nie może się rozklejać). Nie wlewałam sosu według określonej miary, robiłam to intuicyjnie.

2. Składniki do sushi

Sushi możemy robić z tym co lubimy. Można dodać ogórka, łososia, serek typu philadelphia, mango, surimi, liście sałaty, paprykę, tuńczyka, krewetki. Z wyborem dodatków ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja użyłam ogórka, surimi, łososia, serka śmietankowego. Dodatkowo zrobiłam sobie „bazę” do sushi używając awokado, cytrynę, limonkę, sól i pieprz. Awokado obieramy i miksujemy, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz.
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie paski. Łososia kroimy w podłużne paski, surimi przekrajamy na pół.

3. UKŁADANIE

Na deskę do krojenia kładziemy Nori, matową stroną do góry. Na nim układamy ryż, tak jak na poniższym zdjęciu. Na ryż kładziemy łososia. Możemy dodać serek śmietankowy.
Druga propozycja: zamiast łososia dajemy surimi i ogórka, lub łososia i surimi. Możecie tutaj eksperymentować z dodatkami.

IMG_8674

4. ZAWIJANIE

Jeśli chodzi o zawijanie to trzeba poćwiczyć, nie ma uniwersalnej rady. Ja robiłam to bez użycia maty bambusowej. Musicie jedynie pilnować, żeby składniki nie powypadały. Zwijałam jak każdą roladę, wyszło od razu. Musicie próbować. Rolujemy do samego końca.

5. KROJENIE

Zrolowane sushi kroimy na kawałki. Tutaj nie ma nic skomplikowanego, jedynie pamiętajcie, żeby nóż był naprawdę ostry i bez ząbków.

To wszystko. Nie ma nic trudnego w zrobieniu domowego sushi. Stosując się do kilku porad, spokojnie sobie poradzisz. To mój drugi debiut. Za pierwszym razem nie miałam problemów ze zrobieniem. To tylko „groźnie” wygląda, spróbuj, a się przekonasz. Jeśli chodzi o sposób podania, to sos sojowy mieszam z wasabi- uwielbiam połączenie sosu sojowego i wasabi. Nie zapomnij o imbirze, który oczyszcza kubki smakowe.

IMG_8646 IMG_8647 IMG_8649 IMG_8650 IMG_8657 IMG_8659 IMG_8661 IMG_8671 IMG_8672 IMG_8674 IMG_8676 IMG_8682 IMG_8685 IMG_8687 IMG_8688 IMG_8689 IMG_8690 IMG_8692 IMG_8693 IMG_8695 IMG_8699 IMG_8701

Written by Patrycja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *